Om det uppstått en vattenskada på nyköpt bostad

I Sverige är det så att köparen har ett stort ansvar att undersöka en bostad innan köpeavtal ingås. Det heter undersökningsplikt och utgår ifrån att du köper en bostad i befintligt skick. Det finns dock flera sätt att undkomma problem.

Vad du kan göra som köpare

Som köpare behöver du ställa frågor och fråga om det finns problematik med en bostad. En säljare får inte undanhålla information med vilja, utan har informationsplikt fast bara om du ställer frågor. Om du ändå missat att fråga, och en mäklare varit inblandad, så har även en mäklare vissa regler eller etik att följa.

Ta hjälp av jurist när du behöver

Det kan vara svårt att på egen hand förstå alla lagar och regler, så ta gärna hjälp av en byrå specialiserad på bostadsköp. En sådan är Hallqvists advokatbyrå Bostadsjuristerna. Det är dock inte alltid tydligt vems ansvar en vattenskada är om lägenheten är en del av en bostadsrättsförening.

Dolda fel och brister har betydelse

När det gäller en villa, så kan en säljare behöva ansvara i upp till ett år efter försäljningen för dolda brister och fel. Informationen behöver dock nå säljaren så fort du gör en upptäckt. En annan avgörande faktor kan vara om felet kan ha varit svårt att upptäcka för en besiktningsman.